Mazak osallistuu maailman energiansäästötalkoisiin

Kestävä kehitys ja vihreä siirtymä ovat tärkeä osa Yamazaki Mazakin Go GREEN -strategiaa

Japanilaisen Yamazaki Mazakin tavoitteena on monin eri keinoin vähentää globaalisti 50 prosenttia hiilijalanjälkeä 2030 mennessä vuoteen 2010 verrattuna. Yksi tavoitteista on ohjata asiakkaiden tuotannon menetelmiä siten, että koneistukseen käytettävä energia on mahdollisimman pieni, mutta tuotantotehokkuus säilyy ennallaan tai jopa paranee.    

Uusi energiansäästöteknologia

Smooth Energy Dashboard -energiansäästöteknologia on lisävaruste, jonka avulla voidaan helposti seurata työstökoneen energian kulutusta esimerkiksi seuraavasti:

* ohjelmakohtaisesti
* päivittäisenä tai muun ajanjakson kokonaiskulutuksena
* CO2-päästöjen laskentana
* energiakustannusten ohjelmakohtaisena laskentana.

Hyötyjä käyttäjälle

Työstökoneen käyttäjä voi valita koneessa käytettävät menetelmät ja työkalut siten, että työkappaleen työstämiseen vaadittava energia on optimoitu mahdollisimman tehokkaasti. Mikäli yrityksellä on tarvetta perustella ja konkreettisesti näyttää toteen, että investointi on sekä energiatehokas että ympäristöystävällinen, Smooth Energy Dashboard on erinomainen lisävaruste myös siltä kannalta.

Kun yhden kappaleen koneistamisen energiakustannus on tarkasti tiedossa, voidaan omakustannushintaa tarvittaessa muuttaa, kun energian hinta muuttuu. Energiankäytön näkyväksi tekevät asiat muokkaavat aina käyttäjien ajattelua paremman energiatehokkuuden suuntaan.

Mazakin työstökoneissa, joissa on ohjauksena MAZATROL Smooth Ai, X tai G, ei tarvita mitään muita laitteita tai optiota kuin Smooth Energy Dashboard. Joissakin vanhoissa X/G-versioissa voidaan ohjelmistoon joutua tekemään NC-version päivitys. Smooth Energy Dashboardin saa jälkiasennuksena Smooth Ai, X tai G -ohjauksiin, mutta se vaatii sähkömekaanisten osien asentamisen. Smooth Ez tai SmoothC -ohjauksia ei valitettavasti voida seurata suoraan Smooth Energy Dashboard -ohjelmalla ja vanhempiin MAZATROL-ohjauksiin (Matrix, Nexus, Fusion) ohjelmistoa ei myöskään ole saatavilla.

Mazak Go GREEN -strategia

Yamazaki Mazakin liiketoimintafilosofia huomioi kestävän kehityksen kaikessa toiminnassaan työstökoneen suunnittelusta, kehityksestä, valmistuksesta, käytöstä ja mahdollisesta uusimisesta lähtien. Käytännössä tämä ratkaistaan tehokkailla työstömenetelmillä, joissa käytetään suuria lastuamisnopeuksia ja vältetään turhia seisonta-aikoja. Energian kulutusta vähennetään myös LED-valaistuksella ja tarkasti säädettävillä invertterimoottoreilla sekä automaattisella sammutusohjelmalla.

Yamazaki Mazakin Japanin- ja Euroopan-tehtaat noudattavat kestävän kehityksen periaatteita ja tuotantolaitoksilla on ISO 14001 (2015) -ympäristösertifikaatti sekä ISO 50001 -energiasertifikaatti. Japanin- ja Singaporen-tehtaiden katoilla on aurinkopaneeleita yli 3,5 megawatin sähköntuotantoon. Paikallisia ympäristöaloitteita tuetaan myös kaikkialla Euroopassa ja Mazakin selkeä tavoite on edistää niillä kestävää kehitystä ja ympäristötietoisuutta.

Mazak Go Green with Smooth Energy Dashboard
Smooth Energy Dashboard on erittäin havainnollinen käyttöliittymä työstökoneen energiankulutuksen seurantaan.